Sztuka
Tworzenia Piwa

Zobacz więcej

Złote słowa
J.C. Jacobsena

JC odpowiadał, że jego obowiązkiem było warzyć piwo „tak dobrze i tak tanio, jak to jest tylko możliwe”, dodając, że „będzie tak robił nawet jeśli miałby nie zarobić na tym ani grosza”. JC na prezydenta!

Zobacz więcej

Składniki

Zobacz więcej

Jęczmień

Hordeum vulgare. To łacińska nazwa jęczmienia, ale nie ma w nim nic wulgarnego. W rzeczy samej, nasz jęczmień jest wyjątkowym jęczmieniem idealnym do słodowania. Mamy własny dział zajmujący się hodowlą jęczmienia, który ściśle współpracuje z naszymi mistrzami browarnictwa. Grupa wybiera jęczmień o najlepszych cechach i uprawia go na naszych polach badawczych, używając wyłącznie tradycyjnych metod hodowli, w 100% wolnych od modyfikacji genetycznych. Biorąc pod uwagę, że Calrsberg warzony jest w 100% z czystego słodu, czyli bez żadnych surowców nie słodowanych – wyhodowanie odpowiedniej ilości jęczmienia może trwać lata. Prawdopodobnie warto poczekać.

Chmiel

Chmiel to nasz sekretny składnik. Oczywiście nie jest tajemnicą, że w naszym piwie wykorzystujemy chmiel, lecz rodzaje, których używamy, są przygotowywane według receptury znanej tylko nam. Ma ona swoją nazwę - Ekstrakt Aromatu Chmielu Carlsberg ( Carlsberg Aroma Hop Extract) - i nikt poza Carlsbergiem nie może jej użyć. Koniec końców może istnieć tylko jedno prawdopodobnie najlepsze piwo na świecie.

Chmiel to nasz sekretny składnik. Oczywiście nie jest tajemnicą, że w naszym piwie wykorzystujemy chmiel, tajemnicą jest rodzaj chmielu jaki stosujemy. Ta sekretna receptura powstała specjalnie dla naszego piwa i nikt poza Carlsbergiem nie może go stosować. Koniec końców może istnieć tylko jedno prawdopodobnie najlepsze piwo na świecie.

Drożdże

Drożdże są sednem naszej historii i sekretną bronią w poszukiwaniu jakości. W 1879 roku Carlsberg był pierwszym browarem, który wyprodukował oczyszczone drożdże browarnicze, Saccharomyces Carlsbergensis.
Od tamtej pory pracujemy nieustannie, by poprawić smak naszych drożdży i stałość naszego piwa. Używamy w tym celu klasycznych metod hodowli. Dlatego otrzymanie nowego szczepu drożdży, wystarczającego dobrego do wykorzystania w procesie warzenia piwa wymaga wielu, czasem aż 20 prób i kilku lat pracy. Co ważniejsze, dzięki temu dotrzymujemy słowa, by dostarczać Wam pyszne, w stu procentach wolne od GMO piwo.

Proces produckji
piwa

Zobacz więcej

Powstawanie słodu

Pierwszym krokiem w procesie tworzenia piwa jest przekształcenie jęczmienia w słód, który to proces jest kontrolowany zgodnie z naszymi najwyższymi standardami.

Warzenie

W procesie warzenia słód jest mielony, ugniatany, filtrowany i gotowany. Na tym etapie skrobia jest przekształcana w cukier, a następnie podczas gotowania dodawany jest chmiel. Efektem końcowym tego procesu, jest płyn znany pod nazwą brzeczka.

Fermentacja

Zanim dodamy nasze tajemnicze i niepowtarzalne drożdże, brzeczka musi zostać schłodzona. Carlsberg jest piwem dolnej fermentacji, co oznacza, że fermentacja odbywa się w niskiej temperaturze ok 14°C. Piwo poddawane jest temu procesowi przez kolejne siedem dni.

Degustacja

Po zakończonym procesie fermentacji, piwo jest degustowane przez naszych mistrzów piwowarstwa w celu zagwarantowania niezmienności profilu piwa. Jeśli weryfikacja przebiegnie poprawnie piwo jest filtrowane. Po zakończeniu tego procesu piwo będzie ponownie degustowane i dopiero po aprobacie zapakowane. Wszystkie nasze browary wysyłają próbki swojego piwa do Kopenhagi, gdzie panel ekspertów degustuje i ocenia jakość piwa, w celu zapewnienia niezmienności smaku na całym świecie.

Opakowanie

Oczywiście najważniejsze jest to, co jest w środku. W momencie kiedy jesteśmy odpowiedzialni za miliony butelek i puszek dystrybuowanych i sprzedanych na całym świecie musimy myśleć o naszym globalnym wpływie i o tym, jak możemy być bardziej przyjaźni dla środowiska. Carlsberg Circular Community to innowacyjna społeczność w ramach kluczowych dostawców opakowań, które ma na celu przeanalizowanie procesu produkcji opakowań, aby zminimalizować odpady i ulepszyć ponowne ich użycie i recycling. Może już za trzy lata będzie można pić piwo z naszej nowej butelki z zielonego włókna #GreenFiberBottle, zrobionej z włókna drzewnego, które jest przyjazne dla środowiska. Nowa butelka będzie w 100% biodegradowalna, co oznacza zero odpadów.

Rezultat?

Prawdopobnie najlepsze piwo ...

Zobacz więcej